Qlik İş Ortağı asSET Bilişim Kurucu Ortaklarından Tayfun Bulkaz ile Yapılan Röportaj

Category: News from asSET, Education News, Qlik Sense Tips, Company News Post Date: Thursday October 10th, 2019

Qlik İş Ortağı asSET Bilişim Kurucu Ortaklarından Tayfun Bulkaz ile Yapılan Röportaj

Bir Qlik Çözüm ortağı olarak İş Zekası projelerinin satış ve satış sonrası çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz ? İş Zekası projelerinde kolay kısım satış öncesi ve satış, ürününüz kaliteli olduğunda bu süreçler hem zevkli hem de problemsiz ilerliyor. Ancak Qlik’i sattığınızda iş bitmiyor, asıl ondan sonra daha zor bir satış başlıyor. Qlik’in şirkette benimsenmesi, gerçek amacına uygun olarak kullanılması. Bu satış çabuk ve kolay olmuyor. Zorluk Qlik’i   veri analizinde kullanılmasını sağlamak. Bilgilerin grafiklere dönüşmesi, görselleşmesi bunlarda problem yok. Önemli olan veri analizinde, karar verme sürecinde kullanılması. Bu noktada şirketin ve dolayısıyle çalışanların bilgi okuryazarlık seviyesi, veri analizine yatkınlığı önemli rol oynuyor.

  • Bilgi okuryazarlık dediniz biraz açabilir misiniz ? Nedir bilgi okuryazarlığı ?

Tanım olarak bilgi okuryazarlığı bilginin okunabilmesi, anlamdırılabilmesi ve özellikle karar verme süreçlerinde kullanılabilmesi yeteneği. Şirketin bilgi okuryazarlığını çalışanların bilgi okuryazarlığı belirliyor. İş Zekası uygulamaları olmasa da bir şirkettin bilançosu, nakit akış tablosu, kar/zarar bilgileri, faturaları bir sürü bilgi var. Her şirkette bu bilgilerden basit raporlar yapılabilir, pivot tabloları hazırlanabilir.  Ancak çağımız bilgi çağı,  Big Data, Nesnelerin İnterneti, Endüstri 4.0 gibi yaklaşımlar bilginin hacmini aşırı derecede artırdı. Artık Excel tabloları ile iş yapılamaz duruma geldi. Sadece şirket bilgileri değil, dışarıdaki bilgilerin de analiz edilmesi gerekiyor. Amaç artan rekabet ortamında şirketlerin maliyetlerini düşürmesi, ürün kalitelerini artırması, müşteri memnuniyeti ile pazar payını genişletmesi, geleceğe ait kestirimler, What If analizleri yapabilmesi. Bunları yapabilen şirketler ayakta kalabilecek.

  • İş Zekası projelerinin başarısını etkileyen faktörler nelerdir ?

Tersten gidelim. Başarısızlığın nedenlerine bakalım. Araştırma şirketleri başarısızlığın 4 temel nedeni olduğunu söylüyor. İlki; şirketin iş zekası anlayışının, yaklaşımının uygun olmaması. Veri görselleştirme veri analitiği konularında bilgi eksikliği, bilgi okuryazarlığı da bu kapsama  giriyor.  Şirket kültürünün, çalışan profilinin değişmesi kolay bir süreç değil. Plan, zaman, emek ve  eğitim gerektiriyor. İkincisi; doğru bir iş zekası tool’unun olmaması. Biz bu konuda şanslıyız. Qlik uygun bir ürün. Üçüncüsü; veri analizi uygulamaları ya da  dashboard’larda kötü kullanıcı deneyimleri,  kolay kullanılan, kolay algılanan, analizlerin kolay yapıldığı uygulamaların olmaması, bu konulara dikkat edilmemesi. Aslında bu hemen bir şeyler yapılabilecek bir konu,  iç ve dış eğitimlerle, bazı metodların geliştirilmesi ile bu eksiklik hızlıca giderilebilir. Son olarak bence en önemli neden Üst Düzey Yönetim desteğinin olmaması. İş zekası projeleri  top-down gelişen projeler, hem ürün geliştirme hem de destek olarak.  Yönetimin projeye desteği olmadan bu iş çok zor yapılabilir. Projeler büyüyemez, kısıtlı bir kullanım olur. Ama düşünün tüm şirketi ve çalışanları bu konulara ittiren bir üst yönetim, sürekli kontrol ediyor, yönelendiriyor. Bu projenin başarısız olma olasılığı çok düşüktür.  

  • Peki birinci maddede belirttiğiniz İş Zekası anlayışı ile ilgili somut ne tür çalışmalar yapılabilir ? Birkaç örnek verebilir misiniz ?

 Öncelikle bunu bir proje olarak ele almak gerekir. Ekip kurulmalı, sponsor mutlaka üst düzey yönetici olmalı ve değişim için aksiyon planı çıkartılmalıdır. Sözgelimi,

  • İş alım süreçlerinde bilgi okuryazarlığı yüksek kişilerin dikkate alınması
  • Çalışanlara ya da bölümlere bilgi okuryazarlığı ya da veri analizi ile ilgili hedefler verilmesi
  • Farkındalık toplantıları yapmak,
  • Bu konuda eğitim almak,
  • İç Bültenler, yönetimden mesajlarda devamlı konunun önemini vurgulamak    bunlar yapılabilecek çalışmalardan bazı örneklerdir.

 

 

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *