İş Zekası (BI) Projeleri – Bilgi Okuryazarlığı – Şirket Başarıları
– Türkiye, bilgi okuryazarlığında OECD ortalamasının çok altında, sondan ikinci sırada.
– Kurumsal bilgi okuryazarlığı, şirket başarısı ile çok sıkı bir ilişki içinde.
– BI projelerinde, başarının en önemli faktörü Bilgi Okuryazarlığı.
Türkiye’de Bilgi Okuryazarlığı konusunda yoğun çalışmalara başlanmalı.
Türkiye, bilgi okuryazarlığında OECD ülkeleri ortalamasının çok altında, sondan ikinci sırada.
2015 yılında OECD tarafından, 34 ülkede 166,000 yetişkin ( 16-65 yaş aralığında) üzerinde bilgi okuryazarlığı becerileri ile ilgili bir araştırma yapılmıştır. Araştırma konuları; kişilerin / çalışanların Okuduğunu Anlama, Sayılar ve Matematiksel İşlem Yapabilme ve Teknoloji Destekli Problem Çözme ana başlıkları altında toplanmaktadır. Bu araştırma ile ilgili olarak OECD’nin yayınladığı raporun içinde (2016) ülkelerin aldığı puanları gösteren tablo bulunmaktadır. Bu tabloda Türkiye, OECD ortalamasının çok altında, tüm ülkeler arasında sadece Şili’nin üstünde, sondan ikinci sırada yer almaktadır.
Kurumsal bilgi okuryazarlığı, şirket başarısı ile çok sıkı bir ilişki içinde
BI sektörünün önde gelen şirketlerinden Qlik’in yaptırdığı bir araştırma ile bir çok ülkede şirketlerin bilgi okuryazarlık puanları ölçülmüş ve kurumsal bilgi okuryazarlığının şirket başarısı ile çok sıkı bir ilişki içinde olduğu ortaya çıkartılmıştır.
Araştırma sonucunda, bilgi okuryazarlığı sıralamasında ilk %30’ luk grupta yer alan şirketlerin, pazar değeri sıralamasında en üst %3-5 diliminde yer aldığı görülmüştür. Bir başka bulguya göre, araştırmaya katılan şirketlerin ortalama pazar değeri 10.7 Milyar $ olup, Bilgi Okuryazarlık Puanı yüksek şirketlerin pazar değerlerinin, bu ortalama değerden 325-534 Milyon $ arasında daha fazla olduğu görülmüştür. Özetle bilgi okuryazarlığının bu şirketlere yaklaşık 500 Milyon $’lık katkısı olduğu ortaya çıkartılmıştır. Kısaca şirketlerin brüt kar marjı, öz kaynak karlılığı ve satış karlılığı gibi şirket performans oranlarında bilgi okuryazarlığının olumlu etkisi görülmüştür.
Küresel rekabetin üst düzeyde olduğu bilgi çağında, şirketlerin ayakta kalabilmek için maliyetleri düşürüp, kaliteyi maksimum seviyelere çıkarması gerekmektedir. Bunun için bilgiye dayalı bir organizasyon oluşturulmalıdır. Bilgi ile, ileriye yönelik analizlerle karar verip yönetmeye, her süreçte optimizasyon çalışmaları yapılmasına gereksinim duyulmaktadır.
BI projelerinde, başarının en önemli faktörü Bilgi Okuryazarlığı
Türkiye’de İş Zekası (BI) projelerine bakıldığında şirketlerin %80-90 oranında ya BI projelerine girmediği ya da BI proje hedeflerinin etkin olmadığı, genelde statik raporlama sistemleri olarak tasarlanıp uygulandığı gözlemlenmektedir. OECD raporu da dikkate alındığında, bu durumun Türkiye’de bilgi okuryazarlığının düşük olmasına bağlanabileceği açıktır.
Çözümün en önemli adımı bilgi okuryazarlığında iyileştirmedir. Ama bu çok kolay ve hızla yapılabilecek bir şey değildir. Sadece bilgi, beceri ve teknoloji değil, ülke, aile, şirket kültürü, eğitim politikaları, çalışanların davranış ve kişilik özellikleri ile de ilgilidir. Bu uzun süreçte emin adımlarla gitmek için, BI sürecini ölçerek yönetmek önemlidir. Bilgi Okuryazarlığı ile ilgili çalışmalara biran önce başlanması en önemlisi üst yönetimin bu projeyi sahiplenmesi gerekir.
Bir cevap yazın